Monday, 19 March 2012

Björn Bernströms workshop i akvarell på Ekerö

Jag har äntligen varit en helg på workshop i akvarell, mycket intensivt och jätteroligt! Björn demonstrationsmålade först. Han blandade färg och vatten i bunkar och hällde sen kors och tvärs över papperet så att det blandade sig och skapade dramatiska mönster. Pluspoäng: Inget tjafs med att lägga papperet i blöt innan, skönt att slippa det tråkiga momentet.
Sen blev det vår tur att prova själva. Jag hällde för glatta livet, det var jätteroligt, såg fantastiskt ut och jag började genast fantisera om hur jag skulle slå världen (eller åtminstone familjen) med häpnad med mina snygga landskapsmålningar...
Hm. Ja. När färgen torkat blev allt jämngrått och det blev platt fall. Efter att jag sabbat två stora (och dyra) akvarellark gick jag över till att skissa på småpapper. Nu släppte prestationsångesten men jag lyckades ändå inte få till det. Först såg det bra ut, sen målade jag lite till och så blev det mest bajs av alltihop. Fast kul ändå.
Jag och en av deltagarna, Lena Frölander-Ulf, var så inspirerade efter dagen så vi fortsatte måla i hotellets lilla matsal på kvällen. Blev något mindre frustrerad efter det, i små format har jag lättare att kontrollera vad som händer på papperet.
Nästa dag blev det nya demonstrationsmålningar och nya tag. Maskeringstejp är fiffigt när man ska måla träd.
Precis när det kändes som att jag började fatta vad jag höll på med var det dags att packa ihop, och Björn hade genomgång med vårt producerade material. Sammanfattning: En mycket intressant kurs med jätteduktiga och trevliga deltagare, bl a flera konstnärer, och jag hade gärna fortsatt några dagar till. Det får bli nästa gång! I södra Italien kanske?
Här kan man läsa mer om Björn Bernström och framför allt, kolla in hans grymma akvareller!
http://akvarellist.blogspot.se/

No comments:

Post a Comment